Vi vil gerne give jer nogle oplysninger om alpakkaer i dette blogindlæg. Vi håber, I får fornøjelse af at læse det, og at vi kan formidle nogle ukendte oplysninger.
Alpakkaen kaldes også Pako (latin navn = Vicugna pacos) og stammer fra Sydamerika, nærmere bestemt fra de sydamerikanske Andesbjerge. Den tilhører kamelfamilien. Alpakkaer bliver naturligvis opdrættet især på grund af deres uld af høj kvalitet. Men dyrene bruges også gerne til terapeutiske formål, fordi deres rolige væsen menes at have en terapeutisk virkning.
Bestanden:
Over tre fjerdedele af alle alpakkaer lever i Peru. Det er ca. 3,5 millioner dyr. I Europa er de smukke firbenede dyr også blevet opdrættet siden ca. 1990. Der er kendt til 2 alpakka-racer, Huacaya og Suri.
Når de fødes, har dyrene ingen pukler på kroppen. De vejer ca. 50 – 80 kg. Alpakka-tyrerne kan blive betydeligt tungere end hunnerne. Pelsfarverne er ekstremt varierede. Fra snevidenskød over beige, grå, brun/rødbrun til dybsort er alt muligt. Derudover findes der alpakkaer, som er flerfarvede og/eller spættede.
En alpakka er et udpræget socialt flokdyr, som trives bedst i en gruppe. Alpakkaer er rene planteædere. De har en tredelt mave, der er tilpasset fordøjelsen af planteføde. De bruger en såkaldt tyggeplade til at tygge føden og har ingen fortænder.
Som regel høstes alpakkaulden én gang om året. Det anvendelige udbytte er 1 til 3 kg pr. dyr. Råulden bliver derefter forarbejdet til eksklusivt garn.
Alpakkafibren kendetegnes ved at være blød, fin og temperaturregulerende. Den er varmere end fåreuld. Desuden har den et lavere fedtindhold.
Har I andre spændende oplysninger om alpakkaer, som I synes mangler her? Lad det os vide.
Information om alpakkaer
2 minutters læsning
